tiistai 21. tammikuuta 2014

Kodin tavarakaaoksen laihdutusvinkit

Tiedätkö, kuinka paljon ihmiset säilyttävät nurkissaan tavaraa? Ikeakin on saanut ideoita säilytysratkaisuihin siitä, että sauna on yksi yleisistä varastotiloista Suomessa ja Ruotsissa....

Ameriikassa kuluttajien ostamista tavaroista on puolen vuoden päästä käytössä vain yksi prosentti! Siis yksi prosentti. Ja 99 % lojuu nurkissa, kaatopaikoilla tai kaapin perukoilla. Ei olla Suomessa varmaan paljon tästä jäljessä... 

Kodin tavarakaaosta myös hävetään. Suomestakin löytyy tuhansittain ihmisiä, jotka eivät voi kutsua vieraita kotiinsa, koska tavarakaaos hävettää ja eristää sosiaalisesti. Tavarasta on tullut uusi läski.

Yksittäinen ihminen voi olla kovin voimaton tavarapaljouden edessä. Siksi syyttävä sormi saadaankin kääntää muualle. Jos tiedät tavaroihin hukkuvan, tai olet itse sellainen, voit vähentää häpeän (tai ylenkatsomisen) tunnetta vertaamalla tavaranhamstrausta mihin tahansa muuhun ylenmäärin tapahtuvaan. Ja ymmärtämällä faktat, jotka tähän ajavat:

1. Kulutusyhteiskunta hypnotisoi meitä tehokkaasti ajattelemaan, että tarvitsemme ja haluamme esineitä.

2. Keräilijägeenit istuvat syvällä ja viestittävät meille, että mitä enemmän omistamme, sitä turvallisempaa elämämme on.

3. Niukkojen aikojen perintö kuiskii korvaamme: "Ehkä tarvitset tuota vielä. Ei hyvää voi heittää pois. Säilytä se kaiken varalta"

Yhdessä nämä kaikki ovat vahva huumaavaa keitos, jonka vaikutuksista voi onneksi pyristellä eroon. Ihmeparannusta ei voi luvata, sillä taikuus on vain harvojen hallussa, mutta seuraavalla seitsemän kohdan polulla pääsee kuka tahansa alkuun, vaikka kaappi kerrallaan:

1. Selvitetään säilyttämisen syyt
"Säilytän tätä tavoitevaatetta, jos joskus vielä ehkä mahtuisin siihen taas." "Enhän minä voi heittää tuota maljakkoa pois, kun se on saatu anopilta lahjaksi."
"Säilytän näitä kuutta samanlaista ruuvimeisseliä, jos vaikka viisi niistä menisi rikki."

2. Kyseenalaistetaan nuo syyt
"Enhän mä oikeasti koskaan enää laita tätä vaatetta päälle, vaikka mahtuisinkin siihen. Jos kutistuisin takaisin noihin mittoihin, niin ostaisin kyllä uuden (paremman näköisen) vaatteen."
"Anoppi ei ehkä kuitenkaan halua, että minä kärsin joka kerta, kun näen tuon maljakon."
"Jos nämä ruuvimeisselit ovat kestäneet jo kymmenen vuotta, niin ehkä kaksi samanlaista riittäisi."

3. Taivutetaan mieli luopumaan
"Jos luopuisin tuosta vaatteesta, niin kaappiin tulisi tilaa ja löytäisin sopivat vaatteet helposti. "
"Kuinka huojentavaa olisikaan antaa tuo kurjaa mieltä tuovat tavara pois jollekin, joka siitä oikeasti ilahtuu..."
"Tulisipa työkalupakkiin lisää tilaa ja löytyisi oikeat välineet helposti, kun sieltä poistaisi turhat."

4. Luovutaan
"Otetaan jokainen vaatekappale vaatekaapista / työkalu työkalupakista / koriste-esine hyllystä ja luovutaan jokaisesta, joka ei ole tarpeellinen tai iloa tuottava. Siis oikeasti. Ja laitetaan takaisin vain ne, joita tulee käytettyä."

5. Viedään luovutut ja turhat kierrätykseen
"Tuntuishan se hyvältä, kun tekisin hyväntekeväisyyttä ja lahjoittaisin nämä Kierrätyskeskukseen tai Fidaan. Ja ne tulee hakemaan nämä kotoa asti."

6. Järjestetään säilytettävät järkevästi
"Jos mulla olis nämä kaikki paidat samassa paikassa niin, että mä näen ne, niin säästyis aikaa asua valitessa. Ja jokaisella paidalla olisi vielä oma paikka, niin että sen voisi pesun jälkeen laittaa siihen ilman, että tarvitsee tunkea..."
" Ihanaa. Pelkkiä silmää miellyttäviä muisto- ja koriste-esineitä hyllyssä. Ja vielä yksi puolityhjä hylly."
"Ehkä löytäisin työkalut, kun niitä tarvitsen, jos ne olisi kaikki samassa paikassa ja riittävän väljästi... Ja jos ne laatikot olisi vielä nimetty tiettyjä tavaroita varten."

7. Opetellaan tavoille.
"Ja jos mä palauttaisin tän aina omalle paikalleen käytön jälkeen, niin mähän löytäisin sen aina ilman, että tarvitsee etsiä sitä puolta tuntia. Tai huutaa puolisolle, että mihin se on taas mun tavaroita piilottanu..."
"Ja kun kaupassa vielä miettisin, että tarvitsenko mä oikeasti tätä uutta, kun mulla on niitä jo kaksi kotona..." 

Saa kokeilla. 

Lisätukea ja potkua raivaamiseen Kaaos kuriin -verkkokurssista. Kolme tuntia videomateriaalia (eli 40 videonpätkää).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti